Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 24 juli 2019

Een eerste politiek jaar

Warm bad en betrokken collega’s

Vorig jaar kwam ik in juni in de raad en heb mij direct opgenomen gevoeld in deze raad. Deze raadsleden, de wethouders, burgemeester en een groot aantal ambtenaren heb ik afgelopen jaar leren kennen als betrokken en gedreven inwoners/ collega’s. Allemaal professionals die gemeente Heerenveen mooier willen maken en dat ieder met een eigen invalshoek. Onderwerpen die voorbij kwamen afgelopen jaar waren bijvoorbeeld het aannemen van het duurzaamheidsbeleid, het kamerverhuurbeleid, de locatiekeuze van een groot hotel, de veiligheid van de Ijshockeyhal, het voortbestaan van het Vrouwenvoetbal. Al waren we het niet overal met elkaar eens, wel zijn er overwogen besluiten genomen.

Duurzaam, meedoen, wassen

Afgelopen jaar kon je op veel verschillende manieren betrokken raken bij het mooier maken van Heerenveen. Heel concreet de G1000 plannen voor het centrum en zelf heb ik meegedaan aan de proef wasbare luiers. Tijdens de proef is op verschillende momenten onderzocht wat nu de succesfactoren en de valkuilen zijn van de transitie naar wasbare luiers. Met 30 gezinnen hebben wij dit ook verschillende keren met elkaar gedeeld in onder andere de raadszaal. En doordat je de opgeefmomenten en de succesmomenten met 30 andere gezinnen deelde, gaf dit extra motivatie het toch nog een dagje, een weekje langer te proberen. Inmiddels gebruiken wij nu dus al 4 maanden volledig wasbare luiers en dient de grootste uitdaging zich aan, op vakantie naar een huisje zonder wasmachine…

Worstelingen op de inhoud en de vorm

Afgelopen jaar heb ik ook wel worstelingen gevoeld. Wanneer de ik de mond vol heb van duurzaamheid, mag ik dan zelf nog pindakaas met palmolie kopen? Mag je dan nog een laadpaal laten installeren? Of vergroot ik daarmee de kloof met hen die dit niet kunnen? Ook in de raad waren er zaken die ik mij heb afgevraagd, bijvoorbeeld; gaat dit nog wel over de inhoud? Of dit gaat veel teveel op de technische inhoud. Waarom komt onze sticker er nu niet op? En waarom komt onze sticker daar nu wél op? Waar heb ik nu daadwerkelijk ons sociaal liberale geluid kunnen laten horen? En hoe vertel ik aan mijn kinderen waar ik aan heb bijgedragen vandaag?

In onze 2-vrouwsfractie met commissielid en 3 steunfractieleden kiezen we steeds wat we wél kunnen doen. De ene keer een vraag, soms een motie of alleen een bijdrage. En heel vaak, op zoek naar verbindingen met andere partijen om te kunnen samenwerken.

Waar kijk ik naar uit?

Nu in het reces is er ruimte en tijd voor reflectie en om op te laden. En kom ik erachter dat ik dit prachtig werk vind. De complexiteit maakt mij enthousiast en het spreken met zoveel betrokken inwoners brengt nuance en verbinding. Daarom kijk ik nu al uit naar komend jaar waarin wij ook weer veel inwoners betrekken bij besluitvorming en democratie. Er staan onderwerpen op de rol waarin wij ons sociaal liberale geluid gaan laten horen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het vervolg van de G1000 of het verder ontwikkelen van de omgevingsvisie? En de verdere uitrol van het duurzaamheidsprogramma heeft ook mijn bijzondere belangstelling. Kan iedereen meedoen aan de energietransitie? En als dat niet zo is, hoe zorgen we daar dan wel voor? Daarbij zullen we elkaar wat gunnen om gezamenlijk een mooier Heerenveen te krijgen.

Tot na de zomer!

Ojanne de Vries Chang
0611885067
o.devries@heerenveen.nl

Thema

Duurzaamheid

Wij vinden duurzaamheid één van de belangrijkste beleidsterreinen. Daarom verdient beleid op het gebied van duurzaamheid een ambitieus programma. Door innovatieve kansen de ruimte te geven, draag je ook vandaag al bij aan de antwoorden van morgen.

Lees meer