Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 12 april 2019

Let’s Talk about sex

Jongeren krijgen op de middelbare veel te weinig lessen in seksuele voorlichting, namelijk maar 1 of 2 ongemakkelijke biologielessen van een docent die hooguit een condoom laat zien. Dit is in Friesland niet ongebruikelijk, hier maken wij dus grote zorgen over!

Uit onderzoek van de GGD blijkt dus dat iets minder dan de helft van de jongens gelooft dat jezelf goed wassen na seks helpt een soa voorkomt, en een derde van de jongeren dat soa’s vanzelf weggaan. Ook heeft 25% het niet eens over homoseksualiteit, soa’s en zwangerschap gehad.

Ook wordt er bij meer dan de helft van de jongeren op school niet eens gesproken over seks op tv of internet, terwijl jongeren hier steeds meer info van seks vandaan halen.

Dit is echt een gemiste kans omdat seksuele ontwikkeling essentieel is voor jongeren. En als je er niet over praat, betekend niet dat jongeren niet gaan experimenteren.

Wij dringen er dus op aan dat de wethouders in gesprek gaan met bijvoorbeeld de scholen en de GGD om een concreet plan te maken, om zo te zorgen voor een structureel goede seksuele voorlichting. Alleen een uurtje uitleg over condooms helpt namelijk echt niet te beschermen.

Johan Magré, D66 Leeuwarden,

Rixt de Jong, D66 Heerenveen.