Steun ons en help Nederland vooruit

Centrumontwikkeling Heerenveen

Speerpunten

  1. Vernieuwen van de visie op ondernemen en centrumontwikkeling: kansen voor nieuwe soorten winkels
  2. Supermarkt in Skoatterwald of bij Sportstad
  3. Alternatieven voor betaald parkeren
  4. Het bundelen van culturele activiteiten en horeca rondom het gemeente plein

Ruimte voor wonen, werken en recreƫren

De centrumfunctie die Heerenveen vervult, biedt grote kansen voor het centrum. Er is sprake van een mooie diversiteit aan winkels, horecagelegenheden en overige voorzieningen. Heel veel mooie voorwaarden om er iets prachtigs van te maken. Ondanks het feit dat de detailhandel mooie herstel cijfers laat zien ten opzichte van een aantal magere jaren, staat de retail in centra als die van Heerenveen op lange termijn onder druk.

Door de opkomst van internet winkelen, krijgt de fysieke winkel een andere betekenis. Het is voor Heerenveen van groot belang dat de gemeente het voortouw neemt bij het ontwikkelen van een gedegen visie op de Heerenveense detailhandel van de toekomst. Volgens D66 zijn begrippen als beleving, ontmoeting en ontspanning onlosmakelijk verbonden met een succesvol stadscentrum.

De ontwikkeling van een cultureel hart in het centrum van Heerenveen kan daar een mooie bijdrage aan leveren. Daarnaast brengt de komst van (water- en fiets-) toeristen naar Heerenveen de nodige levendigheid. Ten slotte moet het centrum een plek zijn waar ondernemers moeten kunnen experimenteren met nieuwe concepten. Diversificatie van het winkelaanbod bevrijdt ondernemers van knellende beperkende regelgeving.

Het heffen van parkeertarieven heeft een regulerend effect op de parkeerdruk die het centrum treft. D66 is er van overtuigd dat de parkeerdruk ook op andere manieren kan worden gereguleerd en/of alleen op die momenten dat de druk het hoogst is.

Daarnaast wil D66 dat Heerenveen afstapt van de gedachte dat weekboodschappen doen en het centrum beleven activiteiten zijn die bij elkaar horen. Wanneer een supermarkt uit het centrum zou verplaatsen naar Skoatterwald of Sportstad zou zowel de parkeerdruk in het centrum gebaat zijn als een langgekoesterde wens van de bewoners van Skoatterwald in vervulling gaan

Laatst gewijzigd op 22 november 2018